-Kb. mennyi ideig tart egy agytréning terápia?

-Van egy sztenderd eljárás, amit az agytréneres terápiában követünk, ez kb. hathetes ciklusokra osztja a folyamatot. Van egy felmérés, annak alapján egy hathetes tréningprogram lesz kialakítva, és hat hét után újra van egy felmérés. A kettő között lehet látni, hogy honnan hova jutott valaki.

-Ezt az agytréner látja, de a páciens mindig érzékel valamit?

-A páciens még jobban látja, mert ő közben is látja. Ott vannak pl. az alvásproblémák: ez olyan alapvető probléma, ahol a leghamarabb hat az agytréning. Azonnal észreveszi valaki, ha jobban alszik, vagy eddig nem aludt és most alszik, nem kell gyógyszert szednie, pihentebben ébred.

-Mikor van vége egy ilyen terápiának általában?

-A terápiának akkor van vége, amikor abbahagyják, mert igazából ez nagyon sokáig folytatható lenne.

Vannak olyan esetek, amikor olyan teszt jön, amire már én se tudok terápiát, mert úgy ahogy van, tökéletes. Olyan esetben nem terápiáról beszélhetünk, hanem képességfejlesztésről vagy szinten tartásról. Az agytréningben van egy gyógyulási görbe: az ember, aki elkezd agytrénerezni, elindul onnan, ahol éppen van. A kutatások szerint kb. 28 napra van szükség, hogy az agy megváltoztassa a működését, és újratanuljon bizonyos dolgokat.

-Tehát nem kell azt várni, hogy az első pár alkalom után bármilyen változás lesz?

-Gyakran már 5-6 program, kezelés után elég erős változások történik, de ahhoz, hogy ez a változás megmaradjon, kell ez a 21-28 nap. És érdekes módon utána ez a javulás megáll, egy plató keletkezik akár hat-nyolc hétig. És utána, ha ezt valaki kibírta, megindul egy folyamatos emelkedés, és onnantól kezdve, hogyha valaki folyamatosan agytrénerezik, folyamatos javulás áll be az agyműködésben. Tehát elindul a görbe, emelkedik, van egy hullámzás, és aztán a 8. hét után megint egy emelkedés van, ahonnan már nincs igazából megállás. Ahogy ezt számolják gyerekeknél is, átlag 6 IQ pontot lehet emelni agytrénerezéssel évente. Ez felnőtteknél is igaz, ott is lehet az IQ-t növelni. Nyilván nem a végtelenségig, mindenkinek vannak korlátai.

-Volt olyan eseted, amikor meglepett téged a haladás?

-Volt egy 9 éves bepisilős kisfiú. A szülei azt mondták, hogy még sohase volt egy száraz éjszakája születése óta. Eljött este, és aznap már végigaludta az éjszakát. Egyetlen program után változást tapasztalt. Hogy mennyire véletlen, nem tudom, de meglepő.

-Általában mennyi ideig folytatják a terápiát?

-Ennek a dolognak a kulcsa az, hogy csinálni kell, de ez több mindennel van így az életben. Az a tapasztalat, hogy motivációra szükség van, és sajnos a motivációt az ember általában a szenvedéséből szerzi. Nagyon kevés ember van, aki képes arra, hogy belássa, hogy egy kicsit rosszabb helyzetbe került, és azonnal segítséget kér. A romlást teljesen természetesnek vesszük, akár az életkorral kapcsolatban, holott ez nem természetes. 50-60 éves embereknek nem szabadna, hogy romoljon a memóriájuk. Általában valami komoly problémának kell beütnie ahhoz, hogy valaki komolyan elkezdje használni az agytrénert. Vannak, akiket csak érdekel a teszt, de nem érzik rosszul magukat- ők nem biztos, hogy a hat hetet végigcsinálják. Akinek komolyabb baja van, inkább végigcsinálja. Aztán 6 hét után ott a teszt, van, amikor az eredeti problémája teljesen eltűnik, és egy másik esettel állunk szemben.

-Később vissza-visszajönnek ezek a problémák, vagy el is lehet felejteni őket?

-El lehet felejteni, de azért lehet, hogy visszajönnek. A szokásoknak is meg kell változni. Az agytréning nemcsak azt jelenti, hogy egy készülékkel villogtatunk meg zörgünk kicsit, és akkor minden rendben lesz, hanem hozzátartozik egy életmódváltás, táplálkozással kapcsolatos változások, tehát az, amit általában egészséges életmódnak tekintünk. Ha valaki elrontja az alvási rendszerét, nem tud rendesen aludni, azt az agytréning rendbe hozza, de hogyha megint olyan életmódot él az illető, ami ugyanezt előidézi, akkor visszajön a probléma. Önmagától senkit sem lehet megmenteni.

-Köszönöm a beszélgetést.