Dr. Bernardo J. Carducci  pszichológiaprofesszor, az Indianai Egyetem Félénkségkutató Központjának (!) igazgatója szerint nagyon fontos, hogy tudjunk csevegni: ha kedvesek vagyunk másokhoz és szívesen elbeszélgetünk velük, ők is kedvesebbek lesznek velünk. A legboldogabb és legbefolyásosabb embereknek erős a kapcsolati hálója is. A professzor szerint a kellemes társas viselkedést rendszeres gyakorlással fejleszteni lehet, íme néhány tipp ehhez:
1. Kezdd kicsiben! – Az elején elég egy egyszerű üdvözlés vagy bók, aztán ez beszélgetéssé is fejlődhet.
2. Kedves, és ne sziporkázó akarj lenni! – Tévhit, hogy szórakoztatónak kell lennünk ahhoz, hogy jó beszélgetőpartnerek legyünk. Elég, ha látszik, hogy nyitottak vagyunk a beszélgetésre. Gyakorlásképpen keressünk magunknak egy magányos embert, és szólítsuk meg.
3. Legyen mondanivalód! – Azok, akik nem szeretnek beszélgetni, általában azt gondolják, nincs is mondanivalójuk, mert túl kritikusak magukkal szemben. Carducci professzor azt javasolja, hogy kísérjük figyelemmel a híreket, a helyi ügyeket, hogy mindig legyen aktuális témánk.
4. Gyakorold be a bemutatkozásodat! – Az új ismerősök a nevünkön kívül egy-két alapvető információra is kíváncsiak. Készüljünk fel egy rövid de tartalmas bemutatkozással!
5. Legyél pontos! – Ha késünk, már nehezebb bekapcsolódni a beszélgetésbe, és irányítani sem fogjuk tudni.
6. Tedd tartalmassá a beszélgetést! – Legyünk aktívak abban a szakaszban, amikor a beszélgetés szabadon áramlik, vált témát. Ilyenkor már senki sem azzal foglalkozik, hogy néz ki és hogy hangzik, amit mond.
7. Tudd, mikor kell csendben maradni! – Ha a már 5-10 perce a kedvenc témádról beszélsz, nem biztos, hogy mást is érdekel. Ilyenkor időnként álljunk meg, és ha a beszélgetőpartner nem tesz fel kérdést, váltsunk témát, mert ez azt jelenti, hogy nem érdekli a téma ilyen mélységében.
8. Vállalj be rövid interakciókat is! – Bizonyos helyzetekben, pl. azt megelőzendő, hogy dominánssá váljunk egy beszélgetésben, búcsúzzunk el beszélgetőtársunktól, és keressünk másik partnereket. Ha ezt tesszük, az azt is bizonyítja, hogy képesek vagyunk sok különféle emberrel kommunikálni.
A cikk angol változata itt olvasható.