A csodagyerekeknek sok közös vonásuk van az autistákkal, de valami megvédő őket attól, hogy autisták legyenek. A kutatók szerint az átlagemberektől a részletek megfigyelése és a munkamemóriájuk nagysága alapján különböznek legjobban.

Joanne Ruthsatz  (Ohio State University) és Jourdan Urbach (Yale University) nyolc csodagyereket (6 fiút és 2 lányt) vizsgált meg- köztük matematikai, zenei és művészeti tehetségek is voltak. Közülük hárman rendelkeztek autizmus-diagnózissal, és a kontrollcsoporthoz képest jelentősen több autisztikus jellegzetességük volt, közel annyi, mint az magasan funkcionáló, Asperger-szindrómás autistáknak.

A csodagyerekek felének szűkebb családjában előfordult az autizmus, pedig a betegség a normál populációban csak 1:120 arányban van jelen.

A nyolc csodagyerek átlagos intelligenciája is magas volt, bár nem mindegyiküké volt kiemelkedő, és ezen belül leginkább a munkamemóriájuk volt átlagon felüli. Egy másik erősségük, melyre autisztikus vonásaik vizsgálata során derült fény, és melyben az Asperger-szindrómásokat is felülmúlják, a részletek megfigyelésére való különleges képességük. A kutatónő szerint “semmi nem kerüli el a figyelmüket“.

Joanne Ruthsatz szerint míg az autista savant-ok sok egyértelműen autista vonást mutatnak, a csodagyerekek nem, és további kutatások szükségesek az okok feltárására. Az eredmény arra utal, hogy a csodagyerekek az autizmus egy enyhe formáját mutatják, mely lehetővé teszi különleges képességeiket.

Az Intelligence szaklapban megjelent cikk angol összefoglalója itt található.