A kínai mindfulness-meditáció egy hónapon belül legalább 11 órán át való végzésével mérhetően feljavítható a viselkedés-szabályozásért felelős frontális lebeny fehérállománya, találták texasi kutatók. Ez különösen fontos az ADHD-ban, depresszióban és skizofréniában szenvedőknél.

Yi-Yuan Tang a Texas Tech Egyetemről és Michael Posner a University of Oregon-ról 2010-ben végzett egy olyan kutatást, melyben 45 egyetemi hallgatót integratív test-elme tréning (Integrative Body-Mind Training, IBMT) végzésére kértek, majd egy hónappal később funkcionális mágneses rezonancia-vizsgálattal elemezték agyműködésüket. A résztvevők hangulati változásait önkitöltős kérdőívvel mérték fel. Ezt a kutatást kiegészítették egy másikkal, melybe 68 kísérleti alanyt vontak be.

A két kutatás közös elemzéséből kiderült, hogy javult az ingerületátvitel és több mielin (idegrostokat védő zsíros hüvely) képződött, mint korábban jellemző volté. A frontális lebeny növekvő aktivitását maguk a kutatási alanyok is érezték, mert javult a hangulatuk. Az eredmények azért különösen jelentősek, mert a munkamemória növelésével vagy számítógépes tréninggel csak a fokozott mielinizációt sikerült korábban elérni, a másik két változást nem. A kutatók szerint a meditáció más neuroplaszticitási (idegrendszer képlékenységén alapuló) folyamatokat indít be, mint a többi agyfejlesztő módszer.

Poser professzor szerint “Olyan léptékű változásokat találtunk, melyek a kisgyermekkori agyfejlődéshez hasonlíthatók, és ez új perspektívát nyit, ahonnan feltárjuk, hogyan hathatnak az ilyen változások az érzelmi és kognitív fejlődésre.”

A Kínában ma is ezrek által gyakorolt vizsgált meditációs technikáról, az IBMT-ről már korábban is bebizonyosodott tudományosan, hogy jelentős hatással van az agyműködésre. 2007-ben 5 nap IBMT-gyakorlás után alacsonyabb stressz-hormon-szintet, szorongást, depressziót és fáradtság-szintet mértek egy matematika vizsga előtt. 2009-ben, szintén 5 nap gyakorlás után a résztvevőknek a relaxációt végző kontroll-csoporthoz képest is megnövekedett a véráramlása és csökkent a pulzusa.

A cikk angolul itt olvasható.