Egy kutatásban bebizonyították, hogy a terhesség idején nemcsak az aktív, de a passzív dohányzás is magzatkárosító hatású, és növeli az ADHD előfordulásának valószínűségét.

A University of Pennsylvania Nővérképző Intézete 646 kínai anyát és gyermekét vizsgálta meg, hogy felderítse a passzív dohányzás és a gyerekkori idegrendszeri zavarok összefüggéseit. Kínában a férfiak több, mint 70%-a dohányzik, így sok várandós nő és magzat passzív dohányossá válik. Azt találták, hogy köztük 25% volt az ADHD előfordulása, míg a nemdohányzó környezetben zajló terhességekből származó gyermekek körében csak 16%.

Egy 90 kérdéses gyerekviselkedési kérdőívet töltettek ki, hogy felmérjék a gyermekek viselkedési és érzelmi problémáit, és az eredményekből kiderül, hogy a passzív dohányzás hatására kb. 10%-kal nagyobb eséllyel jelentkezik agresszió illetve figyelemzavar, függetlenül a szülők iskolázottságától, foglalkozásától, pszichés állapotától. Emellett a passzív dohányfüstöt magzati korban elszenvedők nyelvi készségei, IQ-ja és fegyelme is rosszabb volt, mint a többieké.

Jianghong-Liu professzor szerint a kutatás alapján közegészségügyi feladatnak kell tekinteni a dohányzás visszaszorítását. Az eredmények megerősítéséhez még longitudinális kutatásokra is szükség van.

A cikk angol összefoglalója itt található.