kép az adhd-hoz gyakran társuló problémák oldalhoz

1. Ellenszegülő magatartás

Az ADHD-s tinédzserek 40-60%-át jellemzi. Ők ellenséges, ellenszegülő, vitatkozó gyerekek. Gyakran kijönnek a sodrukból, megtagadják az engedelmességet, és a saját fejük után mennek, hogy bosszantsanak másokat, de gyakran túlérzékenyek és sértődékenyek.  Az estek 25%-ban magatartászavarral társul.

2. Magatartászavar

A magatartászavarban szenvedők agresszívan viselkednek az emberekkel és az állatokkal, tönkreteszik mások tulajdonát, csalnak, lopnak vagy más módon szegik meg a szabályokat. Gyakran kigúnyolnak és megfélemlítenek másokat, verekedést kezdeményeznek vagy fegyverrel is támadnak.  A magatartászavarosok 90%-a figyelemzavarban is szenved, a 10 éves kor alatt kezdődő komolyabb magatartás-zavar általában egész fennmarad az egész élet során.

3. Depresszió

Az ADHD-sek 10%-a szenved depressziótól; ez az enyhétől (rossz hangulat és étvágy, alvási nehézségek, elveszettség-érzés) a súlyos depresszióig terjedhet (elveszti érdeklődését a legtöbb tevékenység iránt, fáradt, értéktelennek érzi magát, esetleg sokat gondol a halálra, öngyilkosságra). Az öngyilkosságot megkísérlő tinédzserek 25%-a dokumentálhatóan ADHD-s múlttal bír.

4. Szorongás

Különösen azon ADHD-sek körében jellemző, akik vezető tünete a figyelemzavar. Gyakran nincs meg a klinikai diagnózishoz szükséges összes tünet. Általában a környezet megváltozása, a társas kapcsolatok sikertelensége váltja ki a félelmet vagy a pánikrohamot.

5. Kényszeres viselkedés

Gyakran nincs meg a klinikai diagnózishoz szükséges összes tünet, de előfordulhatnak olyan kényszeres tünetek, mint pl. ahhoz való ragaszkodás, hogy a játékokat csak egyféleképpen lehet elrakni a szobában, vagy ha valaki csak egy bizonyos étkészlettel hajlandó enni. Sokszor ellenszegülő magatartásnak tartják, mert nem veszik észre a mögöttes kényszeres motivációt.

6. Alvási nehézségek

Ha a gyerek nem alussza ki magát, tovább romolhatnak eredeti tünetei. Sok gyerek nehezen alszik el túlpörgő agyuk, aggodalmaik vagy a zajok miatt, mások nyugtalanul  alszanak, sokat mocorognak.

7. Tanulási nehézségek

Az ADHD-s gyermekek 20-30%-ának tanulását tovább nehezíti, hogy specifikus tanulási zavarban is szenvednek, mint pl. az olvasási vagy beszéd-zavarok.

8. Beszéd-problémák

Az ADHD-sek kb. egyharmadának van beszéddel vagy nyelvvel kapcsolatos problémája, mint pl. lassú beszédfejlődés, nem tiszta beszéd, sok befejezetlen mondat, dadogás. A rossz beszédkészség frusztrálja a beszélőt, és súlyosbíthatja az ADHD-t. Jellemző még, hogy nem értik és rosszul használják a finomabb árnyalatokat, a figuratív nyelvi formákat.

9. Tourette szindróma

Az akaratlan mozdulatokat tevő, tik-elő vagy akaratlanul megszólaló, köhécselő vagy köpködő Tourette-szindrómások egy része ADHD-ban is szenved. Nagy részük serdülőkorra kinövi ezt.

10. Autizmus spektrum-zavar

Mostanában fedezték fel, hogy az autizmus-spektrum zavaros gyermekek viselkedésébe ADHD is keveredhet, és a kettőt nehéz különválasztani. Az autisztikusak rendkívül szorongók és kényszeresek, gyakran vannak dührohamaik. Társas készségeik nagyon gyengék, sokszor ismételgetnek dolgokat és érdeklődési körük nagyon beszűkült.

11. Érzelmi kontrollvesztés

Sok ADHD-s nagyon könnyen kijön a sodrából, különösen azok, akik bipoláris rendellenességre (a depresszió egyik formája) is hajlamosak.

12. Tehetség

Sok ADHD-s teljesít rosszul az intelligencia-szintjéhez képest az iskolában, aminek számos oka van. Egyrészt képtelenek olyan dologra figyelni, ami nem érdekli őket (a helyzet csak romlik, ha komoly erőfeszítést tesznek rá), másrészt az átlagnál hamarabb elvesztik motivációjukat, mivel tudatában vannak kudarcuknak. Sokszor nem is derül ki róluk, hogy tehetségesek, különösen ha egy-egy területen kimagasló, míg más területen átlagos vagy átlag alatti az intelligenciájuk. Gyakran csak felsőfokú oktatási intézményben vagy az életben lesznek igazán sikeresek. Sok híres ember él(t) ADHD-vel, Winston Chruchill-ről pl. azt írták tanárai, hogy „semmit sem lehet rábízni – elveszti a könyveit és a papírjait, meg más holmiit is – olyan szabályosan szabálytalan, hogy néha úgy érzem, nem tehet ellene semmit – hiába vannak jó képességei, ha ilyen megátalkodottan hanyag”.

13. Beszédészlelési nehézségek

Sok ADHD-s gyermeknek van beszédészlelési nehézsége, de ezt csak alapos kivizsgálással lehet elválasztani az ADHD tüneteitől, különösen ha a figyelemzavar a vezető tünet.

(A leírásokban a brit Learning Assessment and Neurocare Centre Limited anyagait használtuk fel.)