Míg a magasabban fekvő területek ritkább levegőjét a depresszió és az öngyilkossági hajlam gyakoribbá válásával hozzák összefüggésbe, úgy tűnik, az ADHD tüneteit enyhíti a tengerszint feletti magasság növekedése. Az amerikai kutatók geoinformatikai eszközökkel elemeztek országos adatbázisokat, többek között azt a 2010-est, mely 372 689, speciális egészségügyi igényű gyermeket nevelő család adatait tartalmazza.

Az eredmények azt jelzik, hogy Utahban az 1860m-es tengerszint feletti magasságon 50%-kal alacsonyabb volt az ADHD-val diagnosztizált esetek aránya, mint a tengernél (Észak-Karolina államban), és az 1300 m-en fekvő Salt Lake City-ben 38%-kal kevesebb ADHD-s van, mint a tengerparton. Ennek az lehet a magyarázata, hogy a ritkább levegő miatt kialakuló oxigénhiány miatt több dopamin termelődik. Mivel az alacsony dopamin-szint összefügg az ADHD-vel, csökken a figyelemzavar tüneteinek kockázata is. (A különbség mögött más okok is állhatnak, pl. az egyes területek diagnosztikai gyakorlatai közötti eltérések, bár a kutatásból kiszűrték a születési súlyra, az etnikumra és a nemre visszavezethető eltéréseket.)

Dr. Perry F. Renshaw, a University of Utah pszichiátria-professzora szerint az eredményt nem kell úgy értelmezni, hogy az ADHD-seknek a hegyekben kellene költözniük, mégis lehetnek következményei az ADHD kezelésére: “Az ADHD kezelés részeként gyakran dopamin-fokozó gyógyszert írnak fel az orvosok. Lehet, hogy növelni kellene a dopaminszintet emelő gyógyszerek hatását?”
A cikk angol nyelvű összefoglalója itt olvasható.