Két kanadai kutatás azt találta, hogy az anya várandósság alatti, illetve a kisgyermekkor alatti ellenséges környezete olyan génkifejeződéseket indukál, melyek felnőttkorban krónikus agresszív viselkedést okoznak.

Az egyik kutatásban, melyben dr. Richard E. Tremblay,a Montreáli Egyetem professzora négy gyulladásjelző biomarker (cytokin) szintjét mérte meg férfiak vérében, felfedezte, hogy ez a 6 és 15 éves koruk között normális agresszió szinttel bíróknál magasabb volt, mint az agresszív viselkedésűeknél. Az agresszív férfiaknál olyan DNS-változásokat figyeltek meg, melyek epigenetikusak, tehát a környezet hatására lépnek fel.

A McGill Egyetem professzora, dr. Moshe Szyf szerint a magzati és kisgyermekkori környezet alakíthatja ki az agresszív magatartást, amit állatokkal végzett kutatások is alátámasztanak. Az agresszív múltú férfiak közös vonása, hogy hasonló karakterű az édesanyjuk. Általában alacsony végzettségű fiatal nőkről van szó, akiknek pszichés problémájuk is van, és szenvedélybetegek.

A kutatás adatait 32 személy életének majdnem 30 éven át történő követése szolgáltatta A kanadai lakosság csupán 4%-a tartozik a hátrányos helyzetű csoportba, így nehéz volt megtalálni az alanyokat. Jelenleg már a 3. generáció életét tanulmányozzák, és sok visszatérő elemet találnak. A kutató azonban optimista, mert véleménye szerint ha bebizonyosodik a magzati kor kulcsszerepe, a megfelelő védőprogramokkal hatékonyan csökkenthető a krónikusan agresszív emberek száma.

A kutatás angol összefoglalója itt található.

Ha tetszett az írás, olvass el egy másik hasonló témájút is, melynek címe Dr. Máté Gábor, egy holisztikus szemléletű orvos az ADHD-ről 1!