Az ADHD-sek agyában alacsony a vas-szint, ami nehezíti a dopamin-szintézist. Ezért hasznosak számukra a pszichostimulánsok, melyek a dopamin-szinttel együtt a vas-szintet is emelik, állítják kutatók. Egy speciális MRI eljárással meg lehet határozni, kinek segít a Ritalin, és arra is fény derülhet, a szedése kinek okozna függőséget.

A Charleston-i South Carolina Orvosi Egyetem kutatásában 22 ADHD-s gyermeket/tinédzsert és 27 hasonló korosztályba tartozó kontrollszemélyt vizsgáltak meg. Egy új MRI technológia, az MFC (magnetic field correlation) segítségével 15 perc alatt megmérték agyuk vas-szintjét, és azt találták, hogy azoknak az ADHD-seknek, akik nem szedtek stimuláns, alacsonyabb volt a kontroll-csoportban és a gyógyszerrel kezelt ADHD-sek agyában mértnél. Az alacsony vas-szint normalizálódott a pszichostimuláns gyógyszerek hatására. Dr. Vitria Adisetiyo szerint az új módszer lehetővé teszi, hogy közvetett módon, a test inherens biomarkere segítségével, non-invazív úton mérjék meg az agy dopamin-szintjét.

Ez azért fontos, mert vannak, akik függővé válhatnak a gyógyszertől, vagy más pszichostimulánsokra szoknak rá, pl. a kokainra. “Előfordul, hogy a pszichiáter nem biztos a diagnózisban, és ilyenkor jó lenne, ha egy 15 perces agyszkennelés alapján meg tudna győződni arról, hogy alacsony az agy vas-szintje,”- mondta dr. Adisetiyo.  Ilyen módon azonosítani lehetne azokat a gyerekeket is, akiknek alacsony a vas-szintje, és potenciálisan függővé válhatnak a gyógyszertől.

A kutatók a jövőben nagyobb mintán szeretnék elvégezni vizsgálatukat, és a kokainfüggőség és az agy vas-szintjének kapcsolatát is górcső alá vennék.

A kutatás angol nyelvű összefoglalója itt olvasható.

Ha tetszett a cikk, olvass el egy másik hasonló témájút is, melynek címe Vitaminok/ásványi anyagok!