A cukros energiaital-fogyasztó középiskolásoknak nagyobb az esélyük az ADHD-ra, mint azoknak, akik nem fogyasztanak ilyen italokat, áll a Yale Közegészségügyi Egyetem kutatásában, mely az Academic Pediatrics című lapban jelent meg. Az eredmények alapján a kutatók azt javasolják, hogy a gyerekek kerüljék a cukor- és koffein tartalmú energiaitalokat.

A dr. Jeanette Ickovics által vezetett kutatásban 1649 véletlenszerűen kiválasztott középiskolást kérdeztek ki szokásaikról egy Connecticut-i iskolai körzetben. A fiúk gyakrabban fogyasztottak energiaitalokat, mint a lányok, és a fekete és spanyolajkú fiúk gyakrabban, mint a fehérek. Professzor Ickovics szerint “A hiperaktivitás és a figyelemzavar kockázata a középiskolások körében a cukrozott üdítők fogyasztásának fellendülésével párhuzamosan növekedett. Fontos kiemelni, hogy úgy tűnik, az energiaitalok állnak az összefüggés hátterében”.

További kutatásokra van szükség, hogy jobban megértsük a cukrozott italok és a hiperaktivitás kapcsolatát és mechanizmusát, de az ADHD egyértelműen összefügg a gyenge tanulmányi eredménnyel, társas kapcsolati nehézségekkel és fokozott sérülésveszéllyel. Ezeket az összefüggéseket ritkán tanulmányozták kisebbségi gyermekek körében, és a korábbi kutatások arra utalnak, hogy az ADHD-t aluldiagnosztizálják fekete és spanyolajkú népcsoportokban.

Néhány, a diákok körében népszerű cukros üdítő akár 40 gramm cukrot is tartalmaz; a kutatásban részt vevő diákok naponta átlagosan két cukros üdítőt fogyasztottak. Az egészségügyi szakemberek ajánlásában gyerekek esetén (kortól függően) maximum 21-33 gramm cukor fogyasztása szerepel. A cukros italok a hiperaktivitás és a figyelemzavar mellett gyermekkori elhízáshoz is vezethetnek, ami jelenleg minden harmadik amerikai gyereket érint.

A kutatás angol összefoglalója itt olvasható.