Női olvasóim biztosan hallottak már az urbaneve oldalról, a Fly Lady zónázó takarítási program magyarországi népszerűsítőjéről, a 2011-es Goldenblog verseny Életmód kategóriájának közönségdíjasáról. A honlapon a takarítási feladatok komplex rendszerén kívül az élet szinte minden területének menedzseléséhez részletesen kidolgozott tanácsokat kapunk, legyen az születésnapi dekoráció, hajmosás vagy lomtalanítás.

A szerző, Farkas Lívia nemrég lépett a könyvpiacra Ennél zöldebb nem lesz! c. művével, mely máris sikerlistás. A cím alapján talán nem nyilvánvaló, de a könyv abban akar segítséget adni elsősorban nőknek, hogyan hagyják el komfortzónájukat, hogyan kezdjenek önmaguk megvalósításába. A tanácsok azonban nem csak nőknek és nemcsak „változásmenedzsment” helyzetben hasznosíthatók, hanem mindenkinek, mindenhol, és az ADHD-sek számára különösen értékesek lehetnek, mivel ők jellemzően gyengék a tervezésben, szervezésben. Mint már írtam a Szokások hatalma c. könyv vagy a webes ADHD-tanfolyam kapcsán, néhány bevett szokás megváltoztatása és az ADHD-s / Asperger szindrómás személy önmagáról való gondolkodásának, gondoskodásának javítása sok feszült helyzetet megelőzhet, ezért hatékony segítség a pszichoterápia helyett vagy mellett az életvezetési tanácsadás vagy a coaching. Egy könyv nem lehet ilyen mértékben személyre szabott, de Farkas Lívia könyve nagyon személyes hangvételű, és azt sugallja: bárki képes rendet rakni nemcsak a lakásában, de az életében is, ha lépésről lépésre követi precíz utasításait. A könyv külön fejezetekben foglalkozik a célkitűzéssel, a kifogások osztályozásával és hatástalanításával, az időkezelés javításával, valamint általános életvezetési és stresszoldó tanácsokat is tartalmaz.

A témák közül nekem legjobban az időkezeléssel kapcsolatos tetszett: az időérzék fejlesztése, a nap monitorozása, majd a teendőlista-írás és a komplett időmérleg-készítés első látásra is hasznosnak tűnhet az olyan embereknek, akiknek rossz az időérzékük, hajlamosak a halogatásra és gyakran elkésnek. Az ADHD-s/autisztikus gyerekek kezelésében általánosan elterjedt eszköz a napirend-kártya, ami képekben sorolja fel az egyes teendőket, ezáltal segíti a gyerek tájékozódását térben és időben. Egy komplett időmérleg ugyanezt a szerepet tudja ellátni ADHD-s felnőttek számára.

A feszültségcsökkentés és az energetizálás könyvben ismertetett módszerei is jók, bár – ahogy már gyakran írtam a Figyelemkontrollon – a célzott neuro-, mozgás- és táplálkozásterápia azért hatékonyabb, mint hogy pl. néha intenzíven mozgunk, vagy veszünk néhány mély levegőt.

Nagyon fontos és alaposan kidolgozott rész az életcél megtalálása és a kifogások listázása – tetszik, hogy a szerző minden spirituális és pszichológiai vonatkozás nélkül, rendkívül gyakorlatiasan kezeli a témát. Az ADHD-s /Asperger-szindrómás emberek általában nagyon bonyolultan látják a világot és önmagukat – egy-egy hétköznapi probléma megoldásához is mintha sokismeretlenes egyenleteket állítanának fel, amiket aztán nem is tudnak megoldani. Ilyenkor két lehetőség van: vagy megtanulják kezelni a bonyolultságot (ez hosszú idő, és tudatos személyiségfejlesztést kíván), vagy megtanulják egyszerű összeadásnak látni a problémát. Az Ennél zöldebb nem lesz! ezt az utóbbit segíti – íme egy rövid gyakorlat a könyvből, mutatóba:

“Mi fér bele tíz percbe?

Már, ha csak öt, tíz vagy tizenöt percig foglalkozol ugyanazzal, az is hatékonyabb, mint ha csak bele-belekapnál egyszerre több dologba – legyen szó házimunkáról, tanulásról vagy ügyintézésről. Próbáld ki most: Válassz egy feladatot, fogd az időzítődet, állítsd be tíz percre, és kezdj el dolgozni. Fontos, hogy ne oszd meg a figyelmedet: csak azzal foglalkozz, amit csinálsz.

Ha letelt a tíz perc, figyeld meg, milyen volt. Ha éppen jól benne vagy a folyamatban, rányomhatsz még tíz percet, majd ismét nézd meg, hogy most hogy érzed magad: csinálnád még vagy pihennél. Ez a tízpercezés egyik trükkje: segít a fókuszálásban, mert behatárolt ideig egy adott feladattal foglalkozol, ez a hatékonyság pedig lökést tud adni annak, hogy sokszor tíz percig csináld azt, amit eredetileg el sem akartál kezdeni.” (Farkas Lívia: Ennél zöldebb nem lesz! – Útmutató azoknak a nőknek, akiknek elegük van a toporgásból)

Ha tetszett az írás, olvass el egy másik hasonló témájút is, melynek címe A moderáció már kicsi korban megtanítja a gyereknek az önirányítást, a felelősségvállalást!