Az NP3 csak angol nyelvű változatban létezik, de megpróbálom megkönnyíteni az angolul nem tudók dolgát azzal, hogy lefordítom a fontosabb menüpontokat és programneveket.

A Download Now gombra kattintva néhány perc alatt számítógépünkre menthetjük és onnan lefuttathatjuk az NP3 szoftvert a következő néhány lépésben:

1. Először el kell fogadnunk az End-user license agreement-et, a végfelhasználói licenc-szabályzatot. Az I accept-et kell megjelölni.

2. Ha nem az automatikusan megadott helyre, hanem máshova szeretnénk elmenteni az NP3-at, a következő képernyőnél megadhatjuk a kívánt helyet.

3. Ha akarjuk, ikont is kérhetünk a szoftvernek, hogy a képernyőről azonnal el tudjuk indítani.

Ezután megtörténik a telepítés.

4. A képernyőn kattintsuk a „later” (később) szóra, mivel nem kívánunk azonnal fizetni. így elindíthatjuk a kéthetes próbaidőt, melynek aktuális hosszáról mindig informál majd ez az idővonal.

5. Meg kell választanunk, melyik verzió érdekel: a Regular Version ára 60 USD, míg az Ultimate Version ára 90 USD lesz, ha a próbaidő után meg szeretnénk rendelni. Az Ultimate Version fő előnye a Regular Version-höz képest, hogy a felhasználó is írhat új programokat, és a régieket megváltoztathatja, pl. lerövidítheti vagy más effektekkel is elláthatja őket.

6. Az itt magyarul olvasható „Information and Disclaimer” jogi nyilatkozatot elfogadása (I have read and agreed) után felnyíló képernyőn a Setup Wizard-ra kell kattintani.

7. A Setup Wizard egy rövid, 10 kérdéses kérdőívvel indul, hogy a felhasználó problémáinak ismeretében a szoftver rögtön személyre szabott program-javaslatokat adhasson. A kérdések listája a lehetséges válaszokkal magyarul elérhető itt.

8. Ha kitöltöttük, a Getting Started gombra kattintva bekerülünk a fő kezelőfelületre, ahol a fő menüpontok a következők:

Fájl
A legfelső sorból (Open Session List) nyitható meg a programlista. A kis képernyő bal oldalán vannak a programok az egyes kezelendő problémák, elérendő célok szerint csoportosítva. A jobb oldalon egy kiválasztott kategória összes programjának a listája, majd egy-egy programra kattintva annak részletesebb leírása látható. Úgy tudunk elindítani egy adott programot, hogy duplán kattintunk a címre a jobb oldali listán, vagy (ha már a részletes leírásánál vagyunk) a Load Session (program betöltése) gombra kattintunk. A teljes programlista innen érhető el magyarul.

Tools (Eszközök)
Az Eszközök közül a Sensory Modality Test-et és a Headphone Testing Utility-t emelném ki. Az első segítségével a hétköznapi helyzetekben való viselkedése alapján kiderül, milyen típusú ingerek hatnak Önre leginkább: audio, vizuális vagy kinetikus jellegűek. Ennek ismeretében eldöntheti, mire kell helyeznie a hangsúlyt önszuggesztióiban: a vizualizáció pl. az átlagosnál sokkal hatékonyabb vizuális típusú személyeknél. Az információ akkor is érdekes lehet, ha nem tervezi, hogy él az NP3 pszicho-programozásai eszköztárával.
A Headphone Utility Test rövid teszt, amivel megállapíthatja, hogy elég jó minőségű-e fejhallgatója.

Settings (Beállítások)
A Beállítások menü csak akkor fontos, ha egyéb eszközöket (biofeedback készüléket, mikrofont stb.) akarunk összekapcsolni gépünkkel – de kezdők ezt még valószínűleg nem kívánják megtenni.

View (Képernyő)
Itt lehet váltani az indító képernyő (Welcome Screen), a Program-képernyő (Session Player Screen) és a pszichológiai programozást lehetővé tévő Affirmations/Script Screen között. A váltást a felső sáv közepén levő gombokkal is elvégezhetjük.

Help (Segítség)
A Help file-ok az angolul tudók számára igazi kincsesbányát jelentenek, mert tematikusan és tárgyszó szerint is csoportosítva rengeteg információ található itt az agytréningről, az alkalmazható pszichotechnikákról, és részletesen, képekkel illusztrálva elmagyarázzák az egyes funkciók működését is.

(Ha szeretne képernyős stimulációt is társítani az audio-programokhoz, az NP3 szoftver mellé ingyenesen letöltheti a Visualization Pack-et is, melynek segítségéve ez 9 programhoz áll rendelkezésre. A letöltést innen kezdheti meg, a programot a Softwaver Add-Ons kategória NP3 alkategóriájában találja meg.)

Érdemes rögtön ki is próbálnunk, hogy működik az agytréning-szoftver. Kezdhetjük például a Meditation-Relaxation kategóriában található Daydream Meditation (Dissociative)-vel, ami egy 25 perces kellemes, madárcsicsergéses relaxációs program. A programot a lejátszóoldalon tudjuk indítani, megállítani, hangosítani vagy halkítani, és itt olvashatunk olyan hasznos információkat is, hogy nyitott vagy csukott szemmel hatékonyabb-e, ill. szükség van-e esetleg fejhallgatóra a maximális hatás eléréséhez.

Ebben az esetben csukott szemű hallgatást és fejhallgatót is javasolnak – ha erre nincs lehetőségünk, próbálkozzunk inkább az ugyanebben a kategóriában található 10 Minute Relaxation Break-kel, melynek segítségével nemsokára egy sirályok által is frekventált tengerparton érezhetjük magunkat:-)