Ön jól alszik?

Az Alváskutató Társaságok Nemzetközi Szövetsége szerint ezt akkor mondhatja magáról, ha viszonylag könnyen elalszik, nem ébred fel gyakran (és ilyenkor is gyorsan vissza tud aludni), nem ébred fel túl korán a kitűzött időponthoz képest, és reggel kipihentnek érzi magát.

Mindenkinek lehet egy-egy rossz éjszakája, de ha rendszeresen problémája van az alvással, akkor az biztosan negatívan hat nappali teljesítményére is, és általános energiahiányt idéz elő. A 0,2-3 Hz közötti rezgésszámú delta állapotban, alvásunk mély, álomtalan szakaszában történik ugyanis testünk fő szerveinek (emésztés, keringés, légzés, kiválasztás, méregtelenítés) „karbantartása”, a működési hibák kijavítása. Ha ez sokszor elmarad, az apró hibákból szervi megbetegedések lesznek, és ez pszichés állapotunkra is kihat.

Ha alvásproblémájával felkeresi orvosát, ő bizonyára altatót ír fel Önnek, és (ha korrekt) hozzáteszi, hogy igyekezzen hosszútávon más megoldásban gondolkodni, mert a tabletta függőséget okozhat. Azt viszont nem mondja el, hogy „segítségével” nem is lesz igazán pihentető az alvása, mivel valószínűleg nem éri el vele a delta szintet.

Ha agytréninggel (is) próbálja kezelni a problémát, kevésbé gyors, de tartós és valóban hatékony módszert választ: a megfelelő programok lenyugtatják az elmét, hogy aztán természetes úton alhassunk el. Az agytréning szempontjából azért is nagyon fontos, hogy visszataláljunk helyes alvás-gyakorlatunkhoz, mert az összes többi stimuláció is csak akkor hat igazán, ha nincsenek alapvető problémák energiaszintünkkel.

Agytrénerrel sem könnyű azonban delta-állapotba kerülni. A delta-frekvenciájú programoknak nem is mindig van közvetlen „altató” hatásuk, ezeket olyan krónikus problémák kezelésére használják (kísérletekkel bizonyítottan hatásosan), mint a magas vérnyomás, izomfájdalmak, fejfájás. A test tehát reagál a nagyon alacsony frekvenciás stimulációra, de az elme általában nem „kapcsol ki” úgy, mint mikor alszunk. Az NP3-ban a Healing-Well-Being és a Headaches/Migraine kategóriákban találhatunk ilyen energetizáló, gyógyító programokat.

Álmatlanság ellen inkább a Sleep-Insomnia kategória rásegítő programjait ajánljuk, melyek thétába, vagyis felszínes alvásba visznek, ahonnan könnyebb továbbhaladni delta állapotba. Ha azonban azt tapasztalja, hogy ez sem segít, érdemes SMR programokkal próbálkoznia (pl. Mental Training for Insomniacs a Sleep-Insomnia kategóriában), mert lehet, hogy SMR-hiány miatt nem tud aludni. Azoknál szokott ez előfordulni, akik napközben nem idegesek, „csak éppen” nem tudnak este elaludni. Míg a théta-programokat érdemes alvás előtt, akár az ágyban bekapcsolni, az SMR programot nap közben, legkésőbb késő délután használja!

Bár már az első alkalom után érezheti a programok hatását, lehet, hogy a pihentető alváshoz szükséges egyensúlyi helyzetbe csak több hét után fog eljutni. Addig is keresse meg az Önnek legmegfelelőbb programot, és használja azt RENDSZERESEN a kívánt hatás eléréséig.

Ha Ön álmatlanságban szenved, próbálja ki a fent említett programok egyikét a napszaktól függően (tehát ha késő este van, ne kísérletezzen SMR programmal). Ha jól alszik, de krónikus fájdalomban vagy magas vérnyomásban szenved, hallgasson meg egy deltás programot a fent leírt kategóriák valamelyikéből. Ha egyikhez sincs kedve, meghallgathat egy 10 perces, tűzijátékkal kísért madárcsicsergéses programot (Screen Visualization for Mood Enhancement), melytől bizonyára jókedvre derül.