A D-vitamin aktiválja az olyan, társas viselkedést befolyásoló agyi hormonok termelődését, mint a szerotonin, az oxitocin, a vazopresszin. A kutatók szerint a D-vitamin és a triptofán táplálékkiegészítők szedése praktikus és olcsó segítség lenne az autizmus megelőzésében és tüneteinek enyhítésében.

Korábban is ismert volt, hogy az autisták D-vitamin és szerotoninszintje alacsony, de csak nemrég sikerült kimutatnia a Children’s Hospital Oakland Research Institute két kutatójának, hogy milyen mechanizmus köti ezeket össze. A D-vitamin egy olyan gént aktivál, mely a TPH2-t állítja elő, ami a triptofán nevű esszenciális aminosavat az agyban szerotoninná alakítja. Ez arra utal, hogy megfelelő D-vitamin szint szükséges a társas viselkedést szabályozó szerotonin agyi termelődéséhez. A D-vitamin emellett gátolja a TPH1 enzim termelődését, így megakadályozza, hogy szerotonin kerüljön a vérbe és más testi szövetekbe, ahol gyulladást okozna.

Ez a mechanizmus több ismert, de eddig nem interpretált tényt magyaráz meg, pl. az úgynevezett szerotonin-anomáliát (az autista gyerekek vérében túl sok, agyában túl kevés szerotonin van), illetve azt, miért vannak autoimmun antitestek az érintett anyák vérében.

Egy friss amerikai kutatás szerint a lakosság 70%-a nem jut elég D-vitaminhoz, és a D-vitaminhiány általánossá válása egybeesik az autizmus-diagnózisok számának növekedésével. A kutatók szerint indokolt D-vitamin, triptofán és omega-3 zsírsavak szedése, és rendszeresen mérni kellene az emberek D-vitamin szintjét. Várandós nők gondozásában is szerepet kell kapnia a D-vitamin-kiegészítőknek.

A kutatás angol összefoglalója itt olvasható.